Tak, możesz ugotować lody we frytkownicy. i jest pyszne

Tak, możesz ugotować lody we frytkownicy. i jest pyszne

Jeśli chodzi o potrawy, które można ugotować we frytkownicy, na myśl przychodzą frytki i skrzydełka z kurczaka. Jednak to urządzenie kuchenne idealnie nadaje się również do przygotowywania smakołyków, takich jak ciasteczka i pączki. A co z lodami?

Zanim nazwiesz mnie wariatem, wysłuchaj mnie. Smażone lody to popularny deser często podawany w meksykańskich restauracjach. Kulki kremowego mrożonego przysmaku pokrywa się chrupiącą panierką i smaży w głębokim tłuszczu przez mniej niż minutę, aby uzyskać ciepłą, chrupiącą powłokę, a lody pozostają nienaruszone.

Po raz pierwszy spróbowałem smażonych lodów kilka lat temu podczas wakacji na Karaibach, ale ponieważ nie mam frytkownicy, częściowo po to, by uniknąć zbyt częstego sięgania po tego rodzaju przekąskę, nigdy tego nie próbowałem. do odtworzenia w domu.

To znaczy do tej pory. Zachęcony sukcesem w przygotowaniu pączków w stylu Krispy Kreme we frytownicy, zacząłem się zastanawiać, czy mógłbym użyć frytkownicy do przygotowania zdrowszej wersji smażonych lodów.

Najlepsze oferty frytkownic powietrznych

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co się stało, gdy próbowaliśmy zrobić smażone lody we frytownicy, lub jeśli już zdecydowałeś się zainwestować w to poręczne urządzenie kuchenne, sprawdź najlepsze ceny na najlepsze frytkownice, które obecnie lubimy :

Wszystko jest w powłoce.

Lody, które smakowały mi na wakacjach, zostały powlekane przed smażeniem. Niestety, potraw panierowanych to jedna z niewielu rzeczy, których nie można przygotować we frytownicy powietrznej, ponieważ gęsty płyn kapie z tego, co pierwotnie zostało namoczone i niszczy kosz do smażenia.

Kiedy użyłem frytkownicy do przygotowania kurczaka na poziomie dorównującym KFC, pokruszone płatki kukurydziane okazały się najlepszą panierką zapewniającą chrupkość i apetyczny złoty kolor, więc sensownym było użycie ich do polewy moich lodów.

Po kilku badaniach odkryłem również, że zamiast ciasta do posypania lodów używano pokruszonych krakersów graham (lub ciastek pełnoziarnistych, jeśli jesteś w Wielkiej Brytanii). Cookies and Creme to jeden z 10 najpopularniejszych smaków lodów w USA, więc chociaż dobrze komponuje się z lodami, pomyślałem, że okruszki ciasteczek również nadadzą się do stworzenia chrupiącej polewy, więc zdecydowałem się przetestować oba.

Jeśli chodzi o przepis, to danie lodowe jest tak proste, że nie sądziłam, że będę musiała polegać tylko na jednym. Zdecydowałam się na lody waniliowe, bo takie jadłam na wakacjach, po czym zdecydowałam się na te same kroki, co przy panierowaniu kurczaka, zanurzając gałki lodów w roztrzepanym jajku, następnie ciastko i bułkę tartą.

Podobnie jak w przypadku kurczaka, zdecydowałem się podwoić warstwę lodów, ponieważ wiem, jak delikatna może być ta warstwa, a lody zaczęłyby się topić po podgrzaniu, chciałem zapewnić warstwie możliwie największe szanse na to, że się nie ześlizgnie. .

Postanowiłam też najpierw obtoczyć kulki lodów w mące, aby jajko się sklejało, a po przykryciu kulki włożyć na kilka godzin do zamrażarki, aby mieć pewność, że są jak najbardziej twarde.

Polewy stosowane do smażonych kulek lodowych przygotowywanych we frytownicy

(Zdjęcie: LaComparacion)

usmażmy na powietrzu

Chociaż byłam pewna swojej wiedzy na temat przygotowania gałek lodów w polewie, nie byłam pewna, kiedy i jakiej temperatury użyć. Poszukałam więc jeszcze trochę, ale tym razem przepisy na lody w frytkownicy: Okazuje się, że wiele osób próbowało przyrządzić danie we frytownicy.

Te badania, w połączeniu z moimi wcześniejszymi doświadczeniami w gotowaniu na tym urządzeniu — na przykład, kiedy odkryłem, że gotowanie bułek cynamonowych we frytownicy powietrznej jest lepsze niż moja zwykła metoda — skłoniły mnie do wybrania temperatury gotowania 392 F/200 stopni C i czas gotowania dwie minuty.

Rozgrzałam Instant Vortex Plus, który obecnie znajduje się na szczycie naszej listy najlepszych frytkownic powietrznych, a następnie na małym arkuszu pergaminu umieściłam gałki lodów, które kilka godzin wcześniej pokryłam i włożyłam do zamrażarki, więc jeśli Tak, gdyby stało się najgorsze i lody się stopiły, to przynajmniej moja frytkownica nie skończyłaby się totalną katastrofą. Następnie umieściłam go w koszyku frytownicy.

Na koniec spryskałem kulki odrobiną sprayu kuchennego, aby wspomóc proces brązowienia i umieściłem kosz do smażenia w frytownicy powietrznej.

W połowie gotowania frytownica powiadomiła mnie, że nadszedł czas, aby obrócić zawartość kosza, aby gorące powietrze mogło dotrzeć do każdego centymetra potrawy i zapewnić czyste wykończenie. Postanowiłem jednak zignorować to ostrzeżenie, gdyż nie chciałem ryzykować uszkodzenia i tak już delikatnych kul lodowych.

Kulki lodowe obtaczane w płatkach kukurydzianych i ciastkach pełnoziarnistych gotowe do smażenia na powietrzu

(Zdjęcie: LaComparacion)

Veredicto

Po upływie czasu gotowania z radością stwierdziłem, że lody się nie roztopiły, a skorupki nadal były chrupiące. Jednakże, chociaż warstwa płatków kukurydzianych była nadal nienaruszona, okruszki ciasteczek ześlizgnęły się z gałek lodów, więc płatki kukurydziane zwyciężyły pod względem chrupiącej skorupki.

Chwyciłem łyżkę i spróbowałem jednej z gałek lodów w skórce płatków kukurydzianych. Było kremowe, ale nie smakowało tak pysznie, jak się spodziewałem. Po kilku kolejnych kęsach stało się jasne, że płatki kukurydziane nie były wystarczająco słodkie, aby zaspokoić mój apetyt na cukier, więc zdecydowałem się ponownie przemyśleć polewę.

Honey Nut Cornflakes (lub Crunchy Nut Cornflakes w Wielkiej Brytanii) to płatki kukurydziane, ale słodsze dzięki dodatkowi miodu, a posiekane orzechy dodają dodatkowej chrupkości. Lody i orzechy świetnie do siebie pasują, przez co zaczęłam się zastanawiać, czy te słodsze płatki mogłyby podnieść poziom tego deseru i sprawić, że smakowałby tak dobrze, jak pamiętam.

Kiedy ta partia się gotowała, było jasne, że ją zepsułem. Panierka była chrupiąca i chrupiąca, natomiast wnętrze pustyni było miękkie, ale nie papkowate. Słodka skorupka doskonale komponuje się również z lodami waniliowymi.

Ten deser nie tylko smakuje wyśmienicie, ale smażone na powietrzu gałki lodów zachwycą każdego gościa. Na pewno zrobię z tego ulubione danie, gdy nie będę nikogo zapraszać na obiad, zwłaszcza, że ​​jest zdrowsze i bezpieczniejsze niż smażenie. Na pewno warto spróbować także u siebie.

smażone kulki lodowe przyrządzane we frytownicy

(Zdjęcie: LaComparacion)