Jak działa robot kuchenny?

Jak działa robot kuchenny?

Niezależnie od tego, czy chcesz pozbyć się ciężkiej pracy związanej z siekaniem warzyw do sałatek lub jako baza do dań takich jak curry i gulasze, czy po prostu potrzebujesz urządzenia z wieloma funkcjami, które ułatwią czyszczenie często używanego blatu kuchennego. gadżetów, jeden z najlepszych przetwórców spożywczych może być wybawicielem domowej kuchni.

Roboty kuchenne mogą wydawać się nieco przestarzałym urządzeniem: według Statisty w Wielkiej Brytanii liczba gospodarstw domowych wyposażonych w roboty kuchenne spadła do XNUMX% z XNUMX% w XNUMX roku. W tym samym okresie wzrosła liczba właścicieli producentów smoothie i sokowirówek.

Spadek popularności nie jest zaskakujący, zwłaszcza że sam montaż może być trudnym zadaniem. Jeśli masz na przykład jeden z najlepszych blenderów lub mikser stojący, możesz pomyśleć, że robot kuchenny nie może wiele dodać do Twojej kuchni ani wykonać więcej pracy niż Twoje obecne urządzenia. Ale kiedy odkryjesz, do czego zdolne są te wszechstronne maszyny i jak działają, będziesz się zastanawiać, jak sobie radziłeś bez nich.

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak działają roboty kuchenne, lub jeśli chcesz już teraz zdobyć jednego z najlepszych robotów kuchennych, sprawdź te wspaniałe oferty, aby uzyskać jedne z najlepszych cen na rynku.

Najlepsze oferty błyskawiczne na przetwórców spożywczych

Co to jest procesor spożywczy?

Roboty kuchenne to urządzenia elektryczne z podstawą, w której znajduje się silnik, a następnie wyjmowanym pojemnikiem, który zwykle blokuje się na górze. Miska zwykle ma uchwyt i pokrywkę z dużym otworem do karmienia, w którym mieszczą się takie rzeczy, jak tarcie i krojenie marchewki.

Wewnątrz pojemnika znajduje się jedno z wielu akcesoriów zwykle dołączanych do robota kuchennego, które wykonują różne zadania. Dokładna liczba i rodzaj akcesoriów będzie zależeć od modelu, a także od ceny, przy czym modele z wyższej półki i droższe oferują szereg różnych akcesoriów.

Najczęściej spotykanymi akcesoriami są ostrza do siekania, takie jak tarcze do tarcia i krojenia. Ostrymi ostrzami można siekać wszystko, od warzyw po mięso, a także miksować naleśniki lub ciasto. Tarcze do tarcia i krojenia ułatwiają krojenie warzyw i kruszenie potraw, takich jak marchewka i czekolada. Mogą przyspieszyć to często czasochłonne zadanie i błyskawicznie uformować stosy startej lub pokrojonej w plasterki żywności. Idealne, gdy trzeba przygotować duże miski sałatki coleslaw lub sałatki na grilla lub potluck.

Inne akcesoria mogą obejmować ostrze do ciasta do mieszania twardych ciast, takich jak ciasto chlebowe lub trzepaczkę do ubijania białek jaj lub zagęszczania śmietany. Niektóre roboty kuchenne są również wyposażone w dzbanek do miksowania, dzięki czemu są urządzeniami „dwa w 1” oszczędzającymi miejsce. Nasz artykuł, Blendery a roboty kuchenne, oferuje głębsze spojrzenie na różnicę między tymi dwoma urządzeniami.

Blendery kontra roboty kuchenne

(Zdjęcie: Shutterstock)

Jak więc działa robot kuchenny?

Wszystkie ostrza i dyski są zdejmowane i wymienne. Kiedy więc zdecydujesz, jakiego nasadki chcesz użyć i zmontujesz robot kuchenny, silnik obraca nasadkę z dużą prędkością. W przypadku ostrych ostrzy do siekania, zwykle znajdują się one u podstawy miski i siekają żywność, gdy się obracają. Są przydatne do wszelkiego rodzaju zadań, takich jak siekanie cebuli, ziół i krojenie wołowiny.

Przystawki do tarcia i krojenia to zazwyczaj duże, okrągłe dyski, które są zsunięte ze sobą, tak aby znajdowały się bliżej górnej części miski. Rynna podająca w pokrywie umożliwia bezpieczne podawanie żywności przez rynnę na tarcze do krojenia i tarcia za pomocą plastikowego popychacza, dzięki czemu palce nie zbliżają się zbytnio do niebezpiecznych, szybko obracających się ostrzy. Kiedy wpychasz żywność twarzą w dół rynny podającej, szybki dysk rozdrabnia ją lub kroi, a cała pokrojona lub rozdrobniona żywność wpada do pojemnika pod dyskiem. Niektóre roboty kuchenne są wyposażone w więcej niż jeden rozmiar tarczy do szatkowania lub krojenia, dzięki czemu możesz tworzyć grubsze lub cieńsze plasterki lub wybierać pomiędzy dużą lub małą szatkownicą. Większe tarcze trące świetnie nadają się do tarcia marchewki i sera, ale mniejsza tarcza pozwoli uzyskać bardzo drobno startą czekoladę.

Ostrza do ugniatania to plastikowe ostrza, które nie są tak ostre jak metalowe ostrza do siekania, więc zamiast kroić i ugniatać ciasto podczas obracania, idealnie nadają się do pieczenia lub pieczenia ciasta chlebowego. Jednak przetwórcy żywności nie są tak zdolni do mieszania dużych ilości ciasta jak mikser stojący. Nasadki do ubijania również obracają się z dużą prędkością, aby ubić śmietanę lub białka jaj i często mają kształt dysku lub konstrukcję siatkową, a nie wyglądają bardziej jak ręczna trzepaczka.

Robot kuchenny będzie miał co najmniej jedną prędkość, na przykład przycisk impulsowy zapewniający krótkie impulsy, ale nierzadko można spotkać modele z dwiema lub więcej prędkościami przetwarzania. Wiele robotów kuchennych jest również wyposażonych w więcej niż jedną misę. Mniejsze miski są przydatne do wydajnego siekania lub miksowania małych ilości. Zwykle znajdują się w misie głównej i wykorzystują mniejsze ostrza.

Jedną z największych zalet robotów kuchennych jest to, że są one generalnie projektowane z myślą o bezpieczeństwie. Większości nie da się włączyć, dopóki pokrywa nie zostanie prawidłowo zamknięta na swoim miejscu. Pomaga to uniknąć niebezpiecznych sytuacji, ale jest też jednym z głównych powodów, dla których niektórym osobom montaż tego urządzenia sprawia trudność. Może zaistnieć potrzeba zablokowania pojemnika na miejscu i po kolei zakładania pokrywy. A jeśli nie zostanie poprawnie skonfigurowane, urządzenie nie uruchomi się, co, jeśli nie masz pod ręką instrukcji, może być mylące i frustrujące. Jeśli jednak znasz kolejność lub dokładny sposób blokowania modelu, staje się to drugą naturą.

Ze względu na dużą misę w kształcie dzbanka i ostre ostrza, możesz zastanawiać się, czy blender może służyć jako robot kuchenny, czy odwrotnie. Niestety nie, częściowo dlatego, że pokrywy robotów kuchennych zazwyczaj nie są wodoodporne, więc miksowanie w robocie kuchennym dużych ilości płynnych zup lub koktajli nie jest wygodne. Drugim powodem jest to, że dzbany blendera są duże i zaprojektowane tak, aby zasysać wszystkie składniki do ostrzy, podczas gdy miski robota kuchennego są szersze i bardziej płaskie oraz lepiej zaprojektowane do siekania większych, a także równomiernych suchych składników. Oczywiście są pewne zadania, jak np. maceracja, w których można wykorzystać jedno z dwóch urządzeń.