Składnik występujący naturalnie w kawie może przyspieszyć działanie półprzewodników, wynika z badania (otwiera się w nowej karcie) przeprowadzonego przez Instytut Zaawansowanej Nauki i Technologii Przemysłowej (AIST) w Japonii.

Naukowcy utworzyli cienką warstwę kwasu kawowego na złotej elektrodzie w organicznym półprzewodniku w procesie znanym jako osadzanie próżniowe.

Mogło to zwiększyć przepływ prądu przez półprzewodnik nawet 100-krotnie, co zmierzono w procesie zwanym metodą sondy Kelvina.

Jak przebiegał proces?

Według badań, po utworzeniu cienkiej warstwy kwasu kawowego na powierzchni elektrody, cząsteczki kwasu kawowego spontanicznie ułożyły się na powierzchni elektrody, umożliwiając szybszy przepływ prądu.

Chociaż nie oznacza to, że możesz rozlać kawę na mobilną stację roboczą, aby wydłużyć czas przetwarzania, naukowcy z Japonii uważają, że przełom może mieć praktyczne zastosowania.

Obejmują one rozwój w pełni zrównoważonych organicznych urządzeń półprzewodnikowych, które potencjalnie mogłyby zostać stworzone w całości z materiałów pochodzących z biomasy.

Chociaż organiczne półprzewodniki, takie jak organiczne diody elektroluminescencyjne (OLED) i organiczne ogniwa słoneczne (OPV), już istnieją, naukowcy zwrócili uwagę na wpływ wycofywania tych technologii na środowisko.

Naukowcy zwrócili uwagę na obecne wdrażanie warstw modyfikujących elektrody, które są wykorzystywane do przyspieszenia przepływu ładunków elektrycznych w półprzewodnikach, podkreślając, w jaki sposób użycie tych materiałów „może zaszkodzić organizmom wodnym”.

Naukowcy twierdzą, że użycie kwasu kawowego, który może pochodzić wyłącznie z roślin, może zmniejszyć potrzebę stosowania niezrównoważonych chemikaliów w produkcji półprzewodników.

  • Czy chcesz szybciej wykonać swoją pracę bez kolejnej kawy? Sprawdź nasz przewodnik po najlepszych stacjach roboczych
Udostępnij to