Netflix właśnie wprowadził niewielką, ale znaczącą zmianę w sposobie obsługi logowania do kont. Teraz możesz rozłączyć kogoś zdalnie za pomocą jednego kliknięcia.

Nazywa się „Dostęp do urządzenia i zarządzanie”, nowa kontrola dostępu do konta zostanie uruchomiona dzisiaj (15 listopada) i zgodnie z opisem w poście na blogu Netflix (otwiera się w nowej karcie), działa zgodnie z ustawieniami standardu twojego konta. Możesz w nim zobaczyć wszystkie urządzenia, które aktualnie używają lub ostatnio przesyłają strumieniowo przez Twoje konto, i odłączyć je jednym kliknięciem.

Netflix mówi, że to osoby, które np. podróżują, logują się na swoje konto w hotelu czy nawet u znajomego i zapominają się wylogować.

Oczywiście, że tak.

Chodzi również o panowanie nad udostępnianiem danych logowania do konta. Byli kochankowie, przyjaciele i dalecy krewni, z którymi już nie rozmawiasz; Twój dostęp do konta prawdopodobnie wkrótce się skończy.

Netflix Zarządzaj dostępem i urządzeniami

(Zdjęcie: przyszłość)

Zmiana pojawia się również w związku z tym, że Netflix aktywnie stara się powstrzymać to, co uważa za szalejące udostępnianie haseł, i przetestował dopłatę w wysokości 2.99 euro za dodanie dodatkowych członków do konta poza domem.

Ta ostatnia „funkcja” może być postrzegana jako przygotowanie do wdrożenia tej dopłaty na dużą skalę. Świadomość, że możesz szybko usunąć lokatorów ze swojego konta Netflix, zanim firma zacznie od Ciebie pobierać opłaty, jest dobrą rzeczą.

To był rok kolejki górskiej dla Netflix, który rozpoczął się od spadku liczby subskrybentów i wielu odwołań programów, ponieważ starał się obniżyć koszty. Wstrząs skłonił Netflix do zrobienia czegoś, o czym myśleliśmy, że nigdy tego nie zrobi: udostępnienia poziomu z reklamami.

Poziom 6,99 euro miesięcznie (4,99 euro miesięcznie w Wielkiej Brytanii) zapewnia większość obecnej biblioteki treści Netflix, a także 4-5 minut reklam na godzinę. Nie wszyscy są z tego zadowoleni.

Jeśli chodzi o ten nowy „Dostęp do urządzeń i zarządzanie nimi”, szybko zlokalizowaliśmy go w naszym zarządzaniu kontem Netflix w sekcji „Bezpieczeństwo i prywatność” i znaleźliśmy 21 urządzeń podłączonych do naszego konta. Większość związana z urządzeniami używanymi przez autora.

Każdy rekord zawiera nazwę urządzenia, którego konto jest używane, datę i godzinę ostatniego monitoringu oraz lokalizację.

Ostatni bit jest prawdopodobnie najbardziej przydatny. Jeśli zobaczysz miejsce, którego nie rozpoznajesz, możesz sprawdzić, czy jest to na przykład miejsce, do którego niedawno byłeś, lub czy ktoś nielegalnie udostępnia Twoje konto setki kilometrów dalej.

Jeśli nie chcesz już, aby to urządzenie korzystało z konta, po prostu kliknij „Wyloguj”. Ktokolwiek oglądał, zostanie uruchomiony i nie będzie mógł zalogować się ponownie bez odpowiednich poświadczeń.

To zupełnie nowy świat redukcji udostępniania konta Netflix.

Udostępnij to